Stal Rzeszów czuje się pokrzywdzona - oświadczenie klubu w sprawie Karola Barana
 15.11.2016 21:15
Karol Baran opuszcza swój macierzysty klub Stal Rzeszów i w sezonie 2017 będzie reprezentował barwy Eko-Dir Włókniarza Częstochowa. Sytuacja z kontraktem zawodnika była o tyle dziwna i zaskakująca, że klub z Podkarpacia zdążył pochwalić się przedłużonym kontraktem ze swoi wychowankiem.

Klub wydał oświadczenie w tej sprawie, pod którym podpisał się Andrzej Łabudzki. Poniżej jego pełna treść.

Szanowni Państwo, drodzy kibice.
Speedway Stal Rzeszów S.A. pragnie przeprosić za zaistniałą wczoraj sytuację związaną z dezinformacją na temat podpisania kontraktu z naszym wychowankiem Karolem Baranem.
Na wstępie chcemy zaznaczyć, iż podpisanie kontraktów z wychowankami naszej drużyny (Karolem Barnem oraz Dawidem Lampartem) było od momentu zakończenia się rozgrywek ligowych priorytetem dla Zarządu naszej spółki.
Będąc w stałym kontakcie z Karolem Baranem, przeszło miesiąc temu uzgodniliśmy szczegóły jego występów w naszym zespole. Ostatnim warunkiem Karola było oparcie składu o wychowanków naszej drużyny, w szczególności Dawida Lamparta. Z naszej strony warunek ten został spełniony, w naszej drużynie występować będą: Dawid Lampart, Wiktor Lampart, Mateusz Rząsa oraz Patryk Wojdyło.
Niestety w ostatnim dniu podpisywania kontraktów (tj. 14 listopada) po godzinie 22.00 Karol Baran poinformował nas o podpisaniu umowy we Włókniarzu Częstochowa ? drużynie występującej w Polskiej Ekstralidze Żużlowej ? Najlepszej Żużlowej Lidze Świata.
Uważamy, że jako macierzysty klub zostaliśmy potraktowani niesportowo przez naszego wychowanka. Tym bardziej, że przed sezonem 2015 wyciągnęliśmy pomocną dłoń i daliśmy Karolowi szansę jazdy w naszym zespole, którą zresztą wspaniale wykorzystał, potwierdzając tym samym swój ogromny talent. Przez okres dwóch lat współpraca z Karolem Baranem układała się niemal wzorowo. Pomijając oczywiste kwestie sportowe, zawsze mogliśmy liczyć na jego udział w organizowanych przez nas wydarzeniach pośrednio związanych z żużlem i akcjach charytatywnych. Ze swojej strony również staraliśmy się dołożyć wszelkich starań aby pomóc Karolowi, chociażby niejednokrotnie zapewniając transport na mecze wyjazdowe. Zdawaliśmy sobie sprawę z tego, że Karol został oszukany przez poprzedniego pracodawcę i chcieliśmy mu pomóc w wyjściu z tej złej sytuacji.
Zarząd i pracownicy Speedway Stal Rzeszów S.A. życzą Karolowi Baranowi samych sukcesów w nowym klubie, Karol zawsze będzie przez nas mile widziany na Stadionie przy ulicy Hetmańskiej 69. Mamy nadzieję, że nasze drogi jeszcze kiedyś się zejdą.
Ze sportowym pozdrowieniem
Andrzej Łabudzki
Prezes Speedway Stal Rzeszów S.A
Natalia Zawodna (za: stal.rzeszow.pl)
Baran musiał być zdesperowany skoro wybrał ucieczkę do Włókniarza :D
Konto usunięte
Szkoda, że mój imiennik wygaduje takie pierdoły.
Skąd się biorą tacy ludzie, to ja nie wiem i czym szybciej zniknął z klubu, tym lepiej.
Konto usunięte
Kuba, mój imienniku. Jeśli w Krakowie mało płacą to gdzie w Polsce płacą? Ja mieszkam od dłuższego czasu na wybrzeżu i nie mogę narzekac na brak pracy czy prace za głodową pensje. Nie słyszałem żeby w tych rejonach ktoś usilnie szukał pracy np. przez rok i nic nie było, albo najniższa krajowa. Nie wszyscy w Polsce chcą czy muszą emigrować.

A ludzi na stadionie w Tarnowie to było mniej z innego względu, jakiego dobrze wiesz.
Czasy na żużel gdzie chodziło po 14 tyś co mecz w Tarnowie bo tak było jeszcze przed latami Ślaka już nie wrócą teraz maksymalnie przy dobrym marketingu i dobrych cenach biletów to 10 tyś na mecz,ostatnio frekwencja spadła bo ceny biletów i rządy Sadego plus słaby skład i stadion ludzi odstraszają chodzili i chodzić będą ci co zawsze czyli te 5 tyś.
Konto usunięte
Fabryki może i są ale ile oni płacą dlatego emigracja,na meczach coraz mniej ludzi.

Konto usunięte
W Krakowie gówno tak naprawdę jest a druga sprawa tam masz kopaną dwa kluby plus Wanda więc ciężko o sponsorów,trzeba zrobić to samo co w Gorzowie czyli mali sponsorzy u nas był taki plan parę lat temu jeszcze jak Gorzów tego nie wdrożył ale to upadło nie wytrzymało nawet roku u nas wystarczy mali sponsorzy i z nich te 3 mln plus do tego Azoty,główny sponsor ekstraligii,telewizja i mamy budżet na poziomie 8 mln możemy jechać a tak mamy budżet góra 5,5 mln nie licząc Azotów to inni sponsorzy to jakieś 500 tyś.
nie powiedziałbym że w krakowie gówno jest. tam poprostu ludzie żużla nie znają bo od wielu lat był na bardzo słabym poziomie.
Konto usunięte
żużlowo to faktycznie cienkie lata nastały, ale gospodarczo? kraków, wrocław, śląsk wcale tak źle gospodarczo nie wyglądają!

albo tam na południu nie ma odpowiedniego prezesa albo poprostu południe a zwłaszcza wschód nie zna żużla, co wiąże się z tym, że nie ma odpowiedniego prezesa, który zainteresowałby biznes żużlem.

Konto usunięte
Jest ciężko ogólnie południe Polski żużlowo i gospodarczo to bryndza.

W odpowiedzi na komentarz:
Kuba proszę Cię, Wy macie ekipę przez duże E. A my zbłaz i jakieś wynalazki, do tego długi i skandal.
Jeszcze wam zaświeci słońce zobaczysz,wiesz co mnie trzyma tu na ziemi właśnie żużel to moja jedyna miłość i sens życia będzie dobrze,
W odpowiedzi na komentarz:
Co my mamy już ci mówię stadion się walący jak zrobią modernizacje to ogolę się na łyso,prezesa który z większością środowiska w Tarnowie jest skłócony,wiadomo jak jest w Tarnowie ale coś tych sponsorów i tak by można było przygarnąć tylko trzeba wyjść do ludzi zero promocji klubu i dzięki wielkie że są Azoty to mamy skład jaki mamy bez nich 2 liga wita.