Oświadczenie prezesów klubów Ekstraligi
 10.09.2013 8:50
Osiem klubów z ENEA Ekstraligi zagroziło, że nie przystąpią do przyszłorocznych rozgrywek, jeśli nie zmieni się ich regulamin. Możliwe jest także utworzenie zawodowej ligi żużlowej.

My niżej podpisani Przedstawiciele Klubów Sportowych, które uczestniczą w rozgrywkach żużlowych Drużynowych Mistrzostw Polski i tworzą ligę zawodową zarządzaną przez "Ekstraliga Żużlowa" sp. z o.o. w Bydgoszczy, której jesteśmy współczłonkami, mając na względzie dobro sportu, rozwój i propagowanie najwyższej klasy rozgrywek ligowych w Polsce oraz dążąc do osiągnięcia wspólnego celu wspierania sportu żużlowego, oświadczamy, że będąc zaniepokojeni funkcjonowaniem i finansami spółki "Żużlowa Ekstraliga" sp. z o.o. oraz sposobem zarządzania ligą żużlową, podejmiemy wspólne działania aby ukształtować tak treść umowy spółki "Żużlowa Ekstraliga" sp. z o.o., zmienić w niej strukturę udziałów, sposób prowadzenia jej spraw, a także ułożyć stosunki pomiędzy współczłonkami, aby Kluby Sportowe miały realny wpływ na sposób prowadzenia spraw spółki żużlowej "Ekstraliga Żużlowa", rozwój sportu żużlowego i oby Kluby Sportowe mogły uczestniczyć w organizowanych w formie rozgrywek ligowych współzawodnictwie sportowym żużla.

Nadto oświadczamy, że jeśli podjęte wspólnie działania nie doprowadzą do określonego powyżej celu, to Kluby Sportowe podejmą wspólną decyzję o odmowie udziału w rozgrywkach, które miałyby być prowadzone przez "Ekstraliga Żużlowa" sp. z o.o. i w porozumieniu przede wszystkim z Ministrem Sportu i Turystyki podejmą działania, aby powstała w Polsce zawodowa liga żużla, w której panować będą zdrowe zasady rywalizacji sportowej i wszyscy jej uczestnicy będą działać wobec siebie lojalnie, kierując się przede wszystkim dobrem sportu, a nie partykularnymi interesami

Na spotkaniu zabrakło prezesa Falubazu i Polonii Bydgoszcz. Ten drugi został wczoraj odwołany ze stanowiska.

Redakcja (za: gazeta.pl)
Nie ma komentarzy związanych z tym artykułem. Twoja opinia może być pierwsza.